Code95

Code95

Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuig-categorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig.
 

Het realiseren of behouden van code95 bestaat uit het volgen van vijf nascholingscursussen. Vier van deze cursussen zijn theoriedagen, een vijfde is een verplicht rijmoment in de vorm van een praktijkdag.

Europese Richtlijn

Code 95 is verplicht in de Richtlijn vakbekwaamheid. In deze Europese Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven.

De Richtlijn geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. De code 95 bestaat uit twee onderdelen:

Hoe word ik beroepschauffeur: Basiskwalificatie (code 95 halen)
Hoe blijf ik beroepschauffeur: Nascholing (code 95 houden)

Vrijstelling

Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen. Hiervoor geldt een aangepaste termijn.Er is ook een aantal beroepen, zoals brandweerlieden en politiemensen, dat vrijgesteld is van de eis van een geldige code 95. U vindt de vrijstellingen op de website van ILT (voorheen IVW).

Nieuwe regels Code95 vanaf 13 september 2021

  • Vanaf 13 september 2021 mag er binnen een cyclus van 35 nascholingsuren nog maar één cursus herhaald worden. Hierna moeten de overige 3 cursussen uniek zijn.
     
  • Theoriecursussen welke opgedeeld zijn over meerdere dagen, moeten vanaf 13 september 2021 op aaneengesloten dagen (m.u.v. zon- en feestdagen) plaatsvinden. Voor het volgen van een praktijk- of nascholingscursus met E-learning blijven de huidige tien kalenderdagen van toepassing.
     
  • Het aantal uren welke via E-learning gevolgd worden, wordt vanaf 13 september 2021 gewijzigd naar 12 uren. Dit wil dus zeggen dat er nog maximaal drie keren E-learning gevolgd mag worden.

Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur

De meeste chauffeurs zitten al jaren op de weg. In deze jaren zijn de verkeersregels veranderd, maar ook zijn er nieuwe regels…

ADR

Aan het vervoeren van gevaarlijke stoffen zijn risico's verbonden, daarom is het van belang dat chauffeurs goed op de hoogte…

ADR Vrijstellingsgrens

Aan het vervoeren van gevaarlijke stoffen zijn risico's verbonden, daarom is het van belang dat chauffeurs goed op de hoogte…

Communicatie en Sociale Vaardigheden

Gedurende de hele dag zijn we bezig met communicatie. Telefoneren, klantencontact, gesprekken met collega's, etc. Hiervoor is…

Digitale tachograaf

De vertrouwde en welbekende, papieren diagramschijf wordt vervangen door een persoonlijke ‘smartcard’. Een soort pinpas waarop…

EHBO onderweg

Fysieke belasting

Tijdens het werk in de transportsector worden veel laad- en loswerkzaamheden met de hand uitgevoerd. Wanneer deze werkzaamheden…

Het Nieuwe Rijden

Vrachtwagens en autobussen krijgen steeds meer te maken met nieuwe ontwikkelingen. Hierbij horen ook systemen die de chauffeur…

Lading zekeren

Het vastzetten van de lading is van groot belang voor het veilig transporteren van goederen. Als vervoerder is het van groot…

Leefstijl

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, dus ook voor chauffeurs. Chauffeurs hebben lange werkdagen, hoge werkdruk en…

LZV-certificaat

LZV’s zijn Lange Zware Vrachtvoertuigen met een lengte van maximaal 25,25 meter en een gewicht van maximaal 60 ton.

Rijoptimalisatie

Iedere chauffeur vindt zichzelf ervaren en kundig. Maar voor elke onderneming is het noodzaak het personeel periodiek te toetsen…

Sociale Veiligheid en omgaan met Agressie

Wanneer chauffeurs aan het werk zijn, krijgen zij veel te maken met communicatie met klanten en passagiers. Met vele van hen is…

Start, Werk & Blijf veilig

Er zijn veel werknemers die moeite hebben om hun Basis-VCA-examen te halen. Bijvoorbeeld omdat zij niet goed met een computer…

VCA Opleidingen

Bij werkzaamheden met een verhoogd risico op lichamelijk letsel en verantwoordelijkheid voor uw eigen veiligheid, dient u in…

Veilig werken langs de Weg

Deze opleiding is voor alle medewerkers die regelmatig werkzaamheden uitvoeren langs de doorgaande weg. Tijdens deze…

Veilig werken met de Autolaadkraan

Tijdens de dagelijkse werkzaamheden met de vrachtwagen komen chauffeurs steeds vaker uit op het gebruik van een autolaadkraan.…

Veilig werken met de elektrische pallettruck

De elektrische pallettruck is dankzij zijn wendbaarheid en grote laadvermogen onmisbaar geworden als intern transportmiddel. Om…

Veilig werken met de Meeneemvorkheftruck

Tijdens het laden en lossen van materialen op de vrachtwagen wordt gebruik gemaakt van een meeneemvorkheftruck. Deze machine…

Veilig werken met de reachtruck

De reachtruck is dankzij zijn wendbaarheid en grote laadvermogen onmisbaar geworden als intern transportmiddel. Om de…

Veilig werken met de vorkheftruck

De vorkheftruck is dankzij zijn wendbaarheid en grote laadvermogen onmisbaar geworden als intern transportmiddel. Om de…